Over Eerbeekse Schaakclub

De Eerbeekse Schaakclub (ESC) kent een rijke, langdurige geschiedenis en is tegenwoordig een relatief kleine(re) club qua ledenaantal. Anno 2019 zijn er op dit moment 12 seniorenleden. Dat waren er decennia lang een stuk meer. Een gevolg van de terugloop in het ledenaantal is dat de club zich in de zomer van 2016 heeft moeten terugtrekken uit het spelen in extern competitieverband binnen de Oostelijke SchaakBOnd (OSBO). Leden van de Eerbeekse Schaakclub die toch graag in extern competitieverband willen blijven uitkomen doen dit via een dubbellidmaatschap bij andere schaakverenigingen in de regio.

De overgebleven en nieuwe leden spelen in Eerbeek elke donderdagavond vanaf 19.30 uur schaakpartijen onderling in een interne competitie en doen dat al weer sinds enige jaren op een (sinds januari 2012) vaste speellocatie te weten het Pater Dekkerhuis aan de H.A. Lorentzstraat 20 in Eerbeek.

Van september tot en met mei wordt er vrijwel wekelijks interne competitie volgens het zogenaamde Keizer-systeem [klik hier voor beknopte uitleg] gespeeld waarbij de schaakpartijen om 20:00 uur aanvangen. Op basis van de aanwezige leden op de clubavond wordt daaraan voorafgaand vastgesteld wie tegen wie de strijd aangaat op de 64 velden. Schaakpartijen worden afgewerkt met voor elke speler 1 uur en 40 minuten speeltijd en voor elke zet 10 seconden extra (increment) en schriftelijk genoteerd* door beide spelers.

*Op de algemene ledenvergadering hebben wij in april 2019 besloten dat er -voor wie dat wil- vanaf het seizoen 2019-2020 ook geëxperimenteerd mag worden met het digitaal / electronisch annoteren tijdens onze interne competitie partijen. Er zijn diverse apps voor mobiele telefoons of tablets waarmee dit getest zal gaan worden.

Verdeeld over het seizoen wordt bovendien op drie avonden in drie ronden het zogenaamde Drieslagtoernooi gehouden. Daarin nemen leden het in drie korte partijen van maximaal 25 minuten tegen elkaar op. De zetten hoeven hierbij niet schriftelijk genoteerd te worden. Na drie rondes, verdeeld over het seizoen, komt er een winnaar uit de bus. De maximaal te behalen score is 3 x 3 dus 9 punten in dit toernooi.

Screenshot_2018-12-12 Startpagina(1)

Plezier in het spel staat bij de vereniging voorop, dus de partijen worden in een ontspannen sfeer, al dan niet onder het genot van een drankje, gespeeld.

Voor te besluiten lid te worden van de Eerbeekse Schaakclub, kan een aspirant-lid drie keer komen spelen zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Kom dus gewoon een keer langs om een partijtje te spelen. De ingang van het Pater Dekkerhuis bevindt zich aan de zijde van de duidelijk herkenbare toren van dit voormalige kerkgebouw, en wel, aan de straatzitje van de toren staande direct rechts juist voorbij de toren.
(De ingang in het midden van de voorgevel is de ingang van de grote (voormalige kerk-)zaal)