Historie

Onderstaand artikel verscheen op 13 september 2011 in het lokale huis-aan-huis blad de Regiobode [bron], door de webredactie licht aangepast en aangevuld tot en met december 2022.

EERBEEK – Eén van de oudste verenigingen in Eerbeek is ongetwijfeld de Eerbeekse Schaakclub. Op de 24 september 1936 werd de club opgericht en op dezelfde datum wordt deze maand het 75-jarig jubileum gevierd.

Directe aanleiding voor de oprichting was, toen Max Euwe in 1935 zijn partij tegen Aljechin winnend afsloot en als eerste Nederlander wereldkampioen schaken werd. De schaakliefhebbers waren razend enthousiast en her en der werden door de fans van het spel verenigingen opgericht. De mannen van het eerste uur in Eerbeek waren; A. Huiskamp, D. van Vreeswijk, M.C., Sanders jr., H. Sanders, H.H. Drent, H.J. Schalker E, Stol, W. Derksen, J. Brouwer, H. te Hennepe, W. Brendeke, J. Drexler, H. van de Velde, H. de Weerd, L., G, Bosgoed, J.J. van de Bosch, F. Willems en M.J.W. van Delden. Voor oud-Eerbekenaren ren zijn het bekende namen en het aardige is, dat de dochter van J. Drexler, (Hil v.d. Burg) al vele jaren enthousiast lid is van de ESC.

In de eerste twee seizoenen was de club nog geen lid van toenmalige Geldersch-Overijsselsche Schaakbond [G.O.S.B. benaming sinds 1934, daarvoor sinds 1924 als District Deventer genoemd], maar er werden wel vriendschappelijke wedstrijden gespeeld met spelers uit Brummen (aldaar werd drie-en-een-half jaar eerder in februari 1933 de Brummense Schaakclub opgericht, maar deze bestaat anno 2020 niet meer en heeft in 2001 haar laatste competitiewedstrijd in de 4e klasse van de OSBO gespeeld) , Spankeren (ook deze club bestaat anno 2020 niet meer), Voorst en Dieren. Na toetreding tot de bond in 1938 werd ESC ingedeeld in een groep met dezelfde clubs van de vriendschappelijke ontmoetingen. In september 1946 fuseerde de G.O.S.B. met de Gelderse Schaakbond en ontstond de Oostelijke Schaakbond (OSBO).

Vanaf het seizoen 1949-1950 tot en met het seizoen 2015-2016 speelde de Eerbeekse Schaakclub vervolgens onafgebroken in extern competitieverband binnen de OSBO, doorgaans in de 2e of 3e klasse van deze regionale onderbond van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond. In de seizoenen 1952-1953 alsmede in 1981-1982 speelde club op het hoogste door haar bereikte niveau, namelijk in de 1e klasse van de OSBO. Eind jaren ’90 degradeerde de club echter ook tweemaal naar de 4e klasse van de OSBO. Na het seizoen 2015-2016 werd het ledenaantal niet langer toereikend geacht om een representatief team voor externe competitie duels te mobiliseren en heeft de Eerbeekse Schaakclub zich teruggetrokken uit de OSBO en OSBO – competitie. Sinds het seizoen 2016-2017 spelen de clubleden van de Eerbeekse Schaakclub uitsluitend in intern competitieverband door. In 2020 werd dat door een deel van de leden voor het eerst in de clubhistorie ook in een online competitie gedaan, i.v.m. het stilleggen van de reguliere competitie fysiek achter de borden i.v.m de corona-virus pandemie die zich dat jaar wereldwijd deed gelden. Uiteindelijk werd in het seizoen 2021-2022 voor het laatst een interne competitie gespeeld en clubkampioen benoemd. Eind 2022 werd door de Algemene Leden Vergadering het besluitverzoek tot opheffing van de Eerbeekse Schaakclub aangenomen. Op donderdag 22 december 2022 kwamen de leden voor het laatst in 86 jaar bijeen op ene afscheids-clubavond.

De Eerbeekse Schaakclub is verschillende keren verhuisd en begon destijds in het voormalige dorpshuis aan de Kloosterstraat. Door de mobilisatie werd dit gevorderd en verhuisde de club naar het oude kantoor van de voormalige Vereenigde Papierfabrieken Eerbeek (VPE) thans Mayr Melnhof. De contributie bedroeg een gulden per maand en werd in 1958 met een kwartje verhoogd. Momenteel bedraagt de contributie 75 euro per jaar. Gedurende de eerste twee oorlogsjaren draaide de club vrijwel normaal door, daarna veranderde dat.

Afbeelding van voormalig Hotel Nijk op een suikerzakje

Na de oorlog sloot de club zich tevens aan bij de nationale Nederlandse Schaakbond werd tot 1964 gespeeld aan de Loenenseweg in het voormalige hotel Nijk, later geruime tijd ook bekend onder de naam Spoorzicht (januari 2017 gesloopt, thans een parkeerplaats naast de Jumbo supermarkt in Eerbeek) en vervolgens kwamen in café restaurant De Korenmolen de borden, stukken en klokken op tafel. Daar werd in 1968 voor het eerst ook het jaarlijkse Korenmolen-toernooi gehouden voor teams uit de regio. Het toernooi vindt nog elk jaar plaats. In november 1975 verhuisde de club naar een zaaltje van de Gereformeerde kerk aan ‘t Haagje. Na sluiting van deze kerk volgde verhuizing naar De Bongerd, achter de Protestantse Kerk aan de Dr. Gunningstraat. Daarna werd er tot en met donderdag 29 december 2011 gespeeld in het Tjark Rikscentrum aan de Derickxkamp. Vanaf donderdag 5 januari 2012 speelt de Eerbeekse Schaakclub tot aan haar opheffing 22 december 2022 nog een decennium lang in cultuurhuis Pater Dekker aan de H A Lorentzstraat 20 in Eerbeek.

De agenda van ESC bevatte geruime tijd elk jaar naast de OSBO wedstrijden en het Korenmolen-toernooi, een rapid- en een drieslagtoernooi, een feestavond waarvoor ook de partners worden uitgenodigd. In de loop van de jaren heeft Eerbeek in OSBO verband zowel in de tweede, derde en vierde klasse gespeeld.
Hoogtepunten uit de geschiedenis van ESC zijn ongetwijfeld de jubileum- en lustrumfestiviteiten. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan nam grootmeester en oud-wereldkampioen Max Euwe het in een simultaanwedstrijd op tegen 25 spelers en L. Boomsma won zijn partij. In februari 1978 volgde opnieuw een simultaan. De grootmeesters Lilienthal en Donner en schaakmeester Withuis namen het gezamenlijk op tegen 90 spelers. In 1979 waren simultaangevers de hoofdklasseers Frans Borm, Branicki en Arend van Oosten in 1982. Vermeldenswaard zijn verder het groots opgezette Henstoernooi en de simultaan bij Rudico, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van ESC met simultaangevers Hans Böhm en Vlastimil Hort.

Bij oprichting van de jubilerende vereniging in 1936 waren er om en nabij de twintig leden en anno 2022 stonden er elf namen op de bescheiden ledenlijst. Er waren jaren dat de secretaris ruim veertig leden telde en bovendien ook nog een flink aantal junioren.

================

Een overzicht met de clubkampioenen van de Eerbeekse Schaakclub, klik hier.