Eerbeekse Schaakvrienden op OVK 2024 (3)

Een mindere ronde voor de Eerbeekse Schaakvrienden afgelopen maandag 26 februari in Voorst op het OVK 2024. In de B-groep verspeelde Wim Geurink de gedeelde koppositie na in een partij die zich zijn kant op leek te bewegen een kleine misrekening de boel te hebben zien kantelen. Zijn ervaren opponent Eric Goedhart profiteerde en bleef zo koploper. Wim eindigde met een Koning en Loper in een nog aardig dichtgeschoven pionnenstelling tegen Koning en Paard van opponent.Het paard kon meer uitrichten dan de overgebleven loper (na eerder nog een winnende positie met loperpaar voor Wim). Dus dat bleek helaas aan het einde niet houdbaar, balen voor Wim.

In dezelfde groep B had Rolf van Agtmaal ook een winnende positie. Ook bij hem moet er ergens iets over het hoofd gezien zijn want aan het eind van de avond meldde hij verloren te hebben van Karel van Delft.Zijn zoon Roel speelde in groep D tegen één van de koplopers. Deze had zich in de vorige ronde ontpopt als een razend snelle schaker. Kwam wat later, maar was binnen drie kwartier klaar en al weer vertrokken. Roel had dat ook meegekregen en was dus vastbesloten niet mee te gaan in het tempo van zijn tegenstander en het langer vol te houden. Dat lukte ook. Maar zijn tegenstander bleek niettemin een maatje te groot. Overigens nam deze rappe schaker bij aanvang keurig de gelegenheid ene babbeltje te maken, onderling kennis te maken en te vertellen dat hij nu eenmaal veel vluggertjes schaakt en dus gewend is aan snel zetten. Ook na afloop nam hij nog even de tijd om samen met Roel in een belendend zaaltje kort na te analyseren.Dat schetst ook de sportieve sfeer op dit evenement. Winnen en verliezen hoort onlosmakelijk bij schaken en zowel winnaar als verliezer kunnen leren van elkaars sterktes en zwaktes en moeten er vooral schik in hebben en houden.

Michiel Zandbelt stond net als Roel vooraf op 1,5 uit 2 in groep D en kreeg een op papier iets minder sterkere tegenstander dan Roel toebedeeld. Hij had niettemin veel moeite met de variant van de Franse verdediging van zijn tegenstander. Dat kostte hem veel tijd al in de openingszetten. Uiteindelijk koos hij maar voor de doorschuifvariant met e5. Maar na later bleek wel goed genomen tijd omdat het tot het middenspel gelijk op ging en licht in het voordeel (zowel qua ontwikkeling als ruimte op het bord) voor Michiel met wit. In het middenspel maakten zowel Michiel als zijn tegenstander Frits van der Kuip beiden wat foutjes en kantelde het voordeel enkele keren. Waar Michiel licht materiaalvoordeel had trok Frits dat zo weer in evenwicht. Omgekeerd zag Frits tot mazzel van Michiel een beslissende voortzetting met zijn paard op de voorpost e5 over het hoofd toen hij kort rokeerde. Hierop kon Michiel alsnog zijn stelling in verdedigende zin repareren met Lf4. Daarna sloeg aan beide kanten de mentale vermoeidheid toe en bij Frits net meer als bij Michiel. Net toen Frits dacht met Loper h6 een penning op de h6-c1 diagonaal op Dame met daarachter Toren te hebben voorbereid verraste Michiel, die dit voorzien had, met een schaakje. Dat verraste Frits dermate dat ofschoon er nog weinig aan de hand was zijn voortzetting met Lg5 (vervolgens van het bord geslagen door wit’s paard) wel een duidelijke verzwakking inleidde. Hij besloot, op dat moment tot enige verrassing van Michiel, er de brui aan te geven en gaf op. Eigenlijk een zege op conditie, Michiel net minder moe dan Frits die niet voor niest normaliter wekelijks in Deventer bij het Schaken Overdag actief is met circa 20 andere schakers. Daaronder ook broer Dick van onze eigen Eerbeekse Schaakvriend Ed van de Griendt. Zo is het een klein wereldje.