Eerbeekse Schaakvrienden op OVK 2024 (2)

Maandagavond 29 januari werd de tweede ronde van het Open Voorster Kampioenschap 2024 afgewerkt. Helaas voor Rolf bleek hij bij aankomst oneven en geen tegenstander te hebben in deze ronde. Zijn zoon Roel van Agtmaal speelde tegen Michiel Zandbelt in de huisschakers groep D. Ook vorig jaar speelden beiden in deze groep al eens tegen elkaar en bleken ze aan elkaar gewaagd. Dat zou ook deze avond het geval blijken.

Na twintig zetten stonden aan beide kanten alleen beide Torens en een zevental pionnen de eigen Koning nog terzijde. Gedurende een groot deel van de partij leek Roel een fractie beter te staan, met name ook door een dubbelpion voor Michiel op de c-kolom waar hij vanwege het spelverloop niet zo heel veel mee aan kon. Maar nadat er dus het een en ander afgeruild werd werd het in plaats van makkelijker voor beiden complexer. Er werd ruimschoots bedenktijd gebruikt en voorzichtig wat gemanoeuvreerd. Michiel al een paar keer een ontmoetende blik van Roel had bemerkt en het begon inderdaad ook al enigszins een mentale slijtageslag leek te worden. Dus Michiel opperde een remise. Roel gaf aan toch nog even door te willen spelen en zo gingen de matadors verder. Uiteindelijk was de stelling toch meer in evenwicht (volgende engine in de slotstelling zelfs exact 0.0). Na veertig zetten vond Roel het eigenlijk ook wel een goed plan er maar een remise over overeen te komen. Zo deelden beiden de punten en staan zowel Roel als Michiel op 1,5 uit 2. Eén van beiden zal in de volgende ronde tegen een “tweetje” spelen concludeerde Roel. Er gaan namelijk drie schakers aan kop in groep D met 2 uit 2.

In groep B, de subtopgroep, kwam Rolf dus niet in actie maar Wim Geurink wel. Hij had een geduchte opponent geloot in de vorm van clubgenoot Resit Uzun. Net als in de partij tussen Michiel en Roel was er een Siciliaanse opening op het bord te zien. Maar verder verliep de partij uiteraard geheel anders, en ook op een ander niveau. Uzun kreeg minimaal materiaal voordeel maar Geurink de betere stelling. Aan het einde gaf tijdnood (vooral bij Uzun) en ene sterke a8-h1 diagonaal bezetting van Geurink de doorslag. Na wat heen en weer geschuif leek het even een herhaling van zetten of eeuwig schaak te worden en dus remise. Maar daar hadden beiden geen trek in. Na een kleine, maar dodelijke onachtzaamheid waarbij Uzun met zijn Dame de 1e rij verliet kon Wim met die van hem binnenkomen op a1 en in de volgende zet mat zetten op h1. Een knappe zege en zo gaat Wim met 2 uit 2 mede aan kop in groep B.

De 3e ronde van het OVK 2024 is op maandag 26 februari.

Voor de uitslagen en standen in de groepen A t/m D zie website Voorster Schaakclub.