Eerbeekse Schaakvrienden op OVK 2024 (1)

Ook dit jaar organiseert de Voorster Schaakclub het Open Voorster Kampioenschap (OVK), de 33e editie alweer.
Dit jaar blijken er zelfs nog net iets meer deelnemers te zijn dan vorig seizoen: 62 schakers gingen maandagavond 8 januari van start in de voetbalkantine te Voorst (64 is wel ongeveer het maximum ter plaatse, aldus voorzitter Henri Jansen in zijn welkomstwoord).

Net als vorig seizoen doen van de Eerbeekse Schaakvrienden Wim Geurink en Rolf van Agtmaal mee in groep B met de subtoppers en Michiel Zandbelt en Rolf’s zoon Roel aan groep D (de huisschakers). Alle vier kenden ze een goede start. Rolgf speelde remise en de overige drie ESVers begonnen het OVK 2024 met een winstpartij.

Waar in groep D Roel al vrij snel klaar was met zijn tegenstander na een succesvolle vork met zijn paard op Koning, Toren én Dame van zijn opponent tegelijk kon hij uitgebreid de verrichtingen van Michiel volgen. Die werkte een marathonpartij af. De eerste 20 zetten ging het aardig gelijk op, probeerde Michiel het centrum vast te zetten en op de koningsvleugel aanvallende aspiraties te laten ontspruiten. Maar zijn opponente begon net op tijd met een aanval op de andere kant van het bord. In het middenspel had zij meermaals kans haar stelling verder te versterken dan zij deed. Daardoor bleef Michiel ook in de strijd. Naarmate beiden al een uur of twee aan het schaken worden begon mentaal uithoudingsvermogen ook stilaan mee te spelen. Toen zijn opponente grotere fouten maakte kon Michiel uiteindelijk profiteren en het armpje drukken winnend afsluiten. Hij moest wel tot mat toe uitspelen want zijn opponente weigerde zich zomaar gewonnen te geven. Michiel maakte geen fout (gaf geen pat) en realiseerde mat na 63 zetten.


Wim Geurink (1571) had toen inmiddels zijn partij ook al winnend afgerond. Zijn opponent Miguel Wormskamp van de Twellosche Schaakclub (1454)  bood remise aan, maar Wim zag mogelijkheden tot meer en wist deze uiteindelijk dus ook te benutten.

Rolf van Agtmaal (1531) speelde net als Wim ook met wit in groep B en kwam een remise overeen met John de Boer (1606).

Over drie weken, op maandagavond 29 januari beginnen de 62 schakers aan hun 2e ronde partij van het OVK 2024.