Verslag ronde 1 thuis-schaak competitie ESV

In de maand mei werden inmiddels de drie partijen in de eerste ronde van de Eerbeekse Schaakvrienden thuis-schaak competitie 2023 afgewerkt. Er doen zeven schaakvrienden mee deze keer. In de eerste ronde was Wim Geurink oneven en dus nog vrij.

Het spits werd afgebeten in huize v.d. Griendt waar Ed en Michiel een onderhoudende partij afwerkten op 10 mei j.l. en is hieronder terug te zien.


Ed schreef nadien daarover het volgende:
“De partij begon rustig aan beide kanten. Al op de 9de zet werden de dames geruild. Op de 14de zet verloor zwart een pion waarna, bij terugslaan door zwart, wit met zijn loper  schaak zou geven met verlies voor zwart van zijn paard. Daardoor was een tussen zet  –  koning b 8 – voor zwart noodzakelijk. Enkele zetten later wist zwart met zijn paarden de witte pion terug te winnen. Intussen had wit zijn pionnen laten oprukken met zelfs een pion tot op a6 – zet 21. Toen daarna de beide lopers van wit de zwarte koning bedreigden met ook nog ondersteuning van de toren op de b – lijn was stukverlies van het zwarte paard op zet 33 niet te voorkomen. Omdat ook de witte pion op a6 zou kunnen promoveren had verder spelen geen zin en gaf zwart op met de felicitaties aan  Michiel !

Dat de hierna nog gespeelde snelschaak-partij door Ed werd gewonnen maakte zijn verlies in de regulaire partij natuurlijk niet goed !!”

Daags hierna speelden Henk van Gijtenbeek en Gerrit Nikkels op 11 mei tegen elkaar. Deze partij ging lang exact gelijk op tot exact onderstaande stelling.

Hierna gaf Henk in een moment van onachtzaamheid zomaar een Toren weg door de pion op e5 te slaan. Gerrit: “Henk gaf goed partij, liet de remise door deze misser liggen. Was een leuke pot. Op naar de volgende partijen!”

 

 

 

 

 

Dinsdag 16 mei speelden Theo Heijerman en Hub Cuppen ook hun eerste duel. Deze verliep als volgt:

Hub over deze partij: “Wij hebben gistermorgen onder het genot van koffie gezellig geschaakt. Hub nam aanvankelijk met zwart initiatief en wist Theo twee dubbelpionnen te bezorgen. De tweede dubbelpion was mogelijk minder goed omdat het Theo een open aanvalslijn met toren leek te bezorgen. Toen Theo ook nog met de dame diep in de stelling bij de koning kwam kon Hub zich met de nodige moeite verdedigen. De partij kantelde toen Theo in tijdnood kwam en een alles-of-niets doorbraak wilde forceren op de koningsvleugel van Hub waar hij al ten strijde was getrokken. Netto offerde hij een toren tegen twee pionnen en een aanval op de koning. Hub kon deze aanval echter pareren waardoor hij beter kwam te staan. Uiteindelijk viel ook nog de vlag van Theo.”

Zo kon er na de eerste ronde een tussenklassement opgemaakt worden, zie de uitslagenpagina.
Van alle drie de partijen zijn zoals boven te zien is de zetten terug na te spelen. Ze zijn gezamenlijk in een Lichess studie online terug te zien op https://lichess.org/study/35hkwBMe.

In de maand juni staan de volgende partijen op het programma in deze thuis-schaak competitie:

Hub Cuppen – Henk van Gijtenbeek
Gerrit Nikkels – Michiel Zandbelt
Ed van de Griendt – Wim Geurink
Theo Heijerman is oneven en vrij.