Najaarscompetitie ronde 1: goed gevulde clubavond

Donderdagavond 7 oktober speelden we voor het eerst sinds lang weer serieus in interne competitie verband. Zoals de laatste jaren gebruikelijk spelen we voor de jaarwisseling een najaarscompetitie en starten we na Oud en Nieuw opnieuw met een voorjaarscompetitie. Dit seizoen spelen we synchroon een rapid-competitie en een klassieke partij competitie in clubverband. Nadat de duo’s aan de borden ingedeeld zijn werken zij eerst een rapid-partij af en daarna, na wisselen van speelkleur een klassieke partij van 60 minuten +10 seconden per zet. Bij de rapid-partijen worden de zetten niet genoteerd, bij de klassieke partijen wel.

In het nieuwe seizoen mocht Zandbelt de rol van wedstrijdleider overnemen van Geurink en toen hij zich ruim op tijd meldde in het cultuurhuis Pater Dekker werd tot zijn verrassing reeds aan vier broden ingespeeld! Uiteindelijk waren we met negen man, voor onze kleine club een goede opkomst. Oneven dus, waarop de wedstrijdleider besloot de andere acht aanwezigen in te delen en zelf eens gade te slaan.

De uitslagen van de vier rapid-partijen in speelronde 1 waren:
Nikkels – van Gijtenbeek 0-1
Geurink – Bette 0-1
van Agtmaal – van der Griendt 1-0
Cuppen – van Berkum 1-0

Na een korte pauze en nu echt allemaal goed ingespeeld en goed geluimd werd begonnen aan de klassieke partijen. Het werd een boeiend gevecht aan de vier borden. Nikkels was het eerst klaar en versloeg  van Gijtenbeek met zwart met ruim materiaalvoordeeel door enkele onnauwkeurigheden van laatstgenoemde. Ondanks dat mag gesproken worden van een partij tussen twee club-matadoren want beiden zijn met afstand de langst “zittende” clubleden. Henk van Gijtenbeek vertrouwde wedstrijdleider Zandbelt toe dat de teller volgend jaar op 40 jaar clublidmaatschap van onze Eerbeekse Schaakclub staat, geweldig!

Aan de andere drie borden werd wat langer door gestreden. Aan het eind van de avond stond er viermaal “0-1” op het scorebord. Dus alleen de zwartspelers kwamen tot winst.

Bij de partij tussen Bette en Geurink werd aan beide zijden voor de lange rokade gekozen en ging het lang gelijk op. Toch snoepte Geurink heel langzaam één, twee pionnetjes materiaal voordeel. Een plotse black-out op zet 32 (Kb1 ipv Kc2) betekende het einde van Peter’s  ambitie de meervoudig clubkampioen opnieuw  te grazen te nemen. Dat had hij een uurtje eerder bij het rapid-treffen nog wel voor elkaar gekregen. Even vloeken en daarna samen een drankje en nababbelen.

De partij tussen van Berkum  en Cuppen,oftewel het bestuurstreffen tussen voorzitter en secretaris was, net als in de voorafgaande rapid-partij, voor Cuppen, nu met zwart. Ook dit was ene interessant duel. Ofschoon van Berkum verzuchtte  al ergens in de eerste 7 zetten de mist in te zijn gegaan bleef het lang spannend, juist vanwege die openingszetten. Hierbij ruilde van Berkum namelijk een Paard en een Loper af voor een Toren van Cuppen. Uiteindelijk wist van Berkum de beide Torens in hun kracht te zetten. Cuppen moest zodoende de nodige omtrekkende bewegingen en tusssenzetten maken om uiteindelijk toch fraai het voordeel aan zijn kant, namelijk het loperspaar beslissend te laten zijn. Na 34 zetten volgde opgave door de voorzitter. Veel seconden tijd had hij toen overigens ook niet meer op de klok staan.

D vierde partij was al net zo boeiend, juist vanwege de twee verschillende speelstijlen die hier elkaar troffen met de aanvalsgerichte van der Griendt tegen de iets meer reactieve, positioneel spelende van Agtmaal. De opening ging gelijk op maar in het middenspel maakte van der Griendt enkele malen een wat mindere keuze in de voortzetting waardoor de bedachtzaam en kalm opererende van Agtmaal in de van hem bekende stijl heel langzaam  een beslissend overwicht kon opbouwen. Na 27 zetten moest van der Griendt met gebalde doch vriendelijk bedoelde  vuist een boks geven ten teken dat de strijd gestreden was en hij opgaf.

De uitslagen en het zetten-verloop van de meeste klassieke partijen staan op de uitslagenpagina. Op donderdag 14 oktober  spelen we de 2e ronde van onze najaarscompetitie.

We wisselen elkaar af maar deze avond waren wij schakers in de meerderheid t.o.v. de dammers…..