Partij-analyse van Berkum -Geurink (11-02-2021)

Paul van Berkum en Wim Geurink speelden een uiterst vermakelijk openingsduel in de openingsronde van onze online voorjaarscompetitie. Daarbij worden partijen gespeeld met 30 minuten bedenktijd per speler + 30 seconden extra per zet. De beide kemphanen hielden elkaar langdurig in evenwicht, maar Geurink, die een remise aanbod afsloeg, trok in het eindspel met behulp van een goed paard aan het langste eind. Van Berkum meldde naderhand dat in zijn beleving rond zet 23 hij zelf het winnende pad had kunnen kiezen, en……verrek, volledig correct Paul, scherp geheugen…!:

Op de website lichess.org waarop wij onze online activiteiten ontplooien zijn er allerlei handige tools beschikbaar om een partij na afloop nog eens even langs te lopen. Dat laatste, de derde helft van het voetbal maar dan bij schaken, dat missen we nu natuurlijk enorm. Michiel Zandbelt was toeschouwer tijdens deze partij i.v.m. zelf oneven. Het viel hem op dat nu er weer met wat meer klassiek tijdsformaat gespeeld wordt er per zet zowel door de spelers als toeschouwers wat meer nagedacht kan worden over de ontstane stelling op het bord en welke plannen vervolgens te ontplooien. Dat is natuurlijk toch het interessantere werk, zeker voor bescheiden clubschakers als wij zijn. Daar is veel van te leren. Er zijn immers zoals altijd meerdere wegen naar Rome. Onderstaand partijverslag draagt daar hopelijk ook iets aan bij. Het is gemaakt met behulp van de computer-analyse gegenereerd op lichess.org, aangevuld en aangepast door annotaties van Zandbelt. Al met al achteraf beschouwd ook wel een voorbeeld partij rond het thema “goede” en “slechte” lopers en een “goed” (in deze partij) of “slecht” paard.