Whisky-schaken?!

Hoe deze traditie precies ontstaan is, is in (be)nevelen gehuld, maar bij de Eerbeekse Schaakclub kennen we al enkele jaren het fenomeen whisky-schaken.

Altijd makkelijk als je iets kort en bondig kan samenvatten in twee woorden. Bij het volledig onregelmatig plaatsvindende whisky-schaken is één van onze clubleden gastheer voor doorgaans een kwartet schaakliefhebbers. Bij één van hen thuis worden dan een aantal partijen rapid-schaak gespeeld (15 minuten per partij) en ene poging gedaan daarvan ook de stand bij te houden en zich nadien te herinneren. Dit laatste omdat, het woord zegt het al, whisky-schaken tevens gepaard gaat met alcoholconsumptie. Voor het verrassingseffect zeg maar.

Of het kwam omdat één iemand zich vooraf al (teveel) had ingedronken weten we niet, maar afgelopen zaterdag bestond het kwartet whisky-schakers uit drie man. De clubleden Nikkels en Geurink togen, uiteraard te voet, naar huize van Gijtenbeek voor de editie van whisky-schaken mei 2020.

Whisky grootmacht Jack Daniels speelt handig op één en ander in, met een speciale Jack Daniëls schaakslet…

Het is één der aanwezigen nog gelukt broodnuchter (of met een kater?)  vanochtend het volgende relaas op te doen laten tekenen:

Vooraf eerst een fles Whiskey gekocht in het billige Deutschland van het merk
Jim Beam.

Dit was ook al een belevenis want ik had eerst nog geen mondkapje en dan kom je daar in de supermarkt niet naar binnen. Gelukkig had ik nog een sjaal in de auto. Kwam toen wel de winkel binnen maar kreeg wel een opmerking de nase was nicht gut bedeckt. Daarna bij het tankstation direct 2 mondkapjes gekocht.

Onder het genot van Whisky (Nikkels en van Gijtenbeek) en Bier (Geurink) geschaakt met bedenktijd 15 minuten . Dit leverde hilarische situaties op!!!

Door de drank en snelheid van spelen worden nogal wat blunders gemaakt. Naast natuurluik vooral de gezelligheid één van de aantrekkelijkheden van whisky-schaken. Enkele hoogtepunten: van Gijtenbeek verslaat Geurink die simpelweg door zijn tijd heen was (gebeurt hem anders nooit, had het gewoon “straal” niet in de gaten! en daarna speelde de heer des huizes nog even subtiel remise, want een patstelling doorzien was aan de bierdrinkende Geurink niet besteed. Laatstgenoemde loopt (?) vervolgens naar de koelkast om zoveelste flesje bier te halen en denkt dat hij het laatste flesje heeft… blijkt dat een 0,0 procent te zijn terwijl onderin de koelkast een hele voorraad zat met normaal bier, lekker scherp..! Lang verhaal kort: de fles whisky was nagenoeg leeg om 24.00 uur…...(uw webmaster maakt zich inmiddels enige zorgen over de fysieke gesteldheid van mede-clubleden Nikkels en van Gijtenbeek).

Zondagochtend, toch weer iets scherper, werd aan bovenstaand relaas nog veelzeggend toegevoegd:

We waren ook wandelend gegaan…..

Hoe de terugweg verliep schijnt geheim te moeten blijven.

Al met al (weer) voor herhaling vatbaar, zo’n editie van whisky-schaken !