Ronde 9 interne competitie 05-12-2019

Ook in speelronde 9 vier schaakborden uit de kast. Enkelen van ons waren gevraagd om Sinterklaas deze avond te assisteren en konden dus een keertje niet van de partij zijn.

Zij die er wel waren waren in meerderheid trouwens opvallend snel klaar. Rookie Peter Bette was al vroeg goedgemutst en informeerde eens even bij deez’ of geen of iemand een drankje wenste. Haalde vervolgens een biertje, trok deze relaxed open om een minuut of vijf later na 17 zetten de zege tegen de toch niet misselijke E van de Griendt op te eisen. Voor het zettenverloop zie de uitslagenpagina (klik op icoontje van pion achter de uitslag)

Vervolgens waren ook op bord 2 en bord 3 de beslissingen na ruim een uurtje spele gevallen. Wim Geurink versloeg Henk van Gijtenbeek en Hub Cuppen zag Paul van Berkum zich verslikken in een gepinde pion waardoor Hub een loper gratis kon oppakken en het heft niet meer uit handen gaf.

En toen? Toen begon het lange wachten, want op het 4e bord werd nog ruim anderhalf uur langer doorgespeeld in een vermakelijk potje tussen Theo Heijerman en Michiel Zandbelt. Laatstgenoemde pakte in de opening met wit het initiatief, maar liet dat in het middenspel ontglippen waarna de rollen zich omdraaiden en Theo langzaam maar zeker oprukte met Zandbelt in de touwen hangend. Beiden, maar vooral Zandbelt, gebruikten af en toe veel bedenktijd. Wat het spel leuk maakte was dat het qua materiaal in punten uitgedrukt min of meer gelijk op ging maar beiden over beduidend andere stukken beschikten. Toen dat allemaal ruim na 22:30 goeddeels wel van het bord gewerkt was had Theo een paard extra en ook positioneel de beste kansen op winst. Maar tegen 22:45 uur werd het toch nog sinterklaasavond voor Michiel. Met een laatste joker-zet (Witte Dame zet schaak, gedekt door pion, maar in slagzone Zwarte Dame) werd Theo kennelijk verrast. Hij zette zijn Koning een stapje vooruit weg uit schaak en verzuimde de Dames af te ruilen. Dankbaar sloeg Zandbelt de Zwarte Dame richting materiaaldoosje. Maar hij had nog maar 1 minuut 36 op de klok tegen veel meer speeltijd voor Heijerman. Sprak dan ook driemaal zijn dank uit voor de sportiviteit van Theo die na zijn misser opgaf en Zandbelt de hand toestak waar hij ook rustig nog zijn opponent door de klok had kunnen zien gaan. Het zettenverloop van deze partij is nog terug te zien op onze uitslagenpagina (klikken op icoon pion achter de uitslag van de partij). Tegen elven keerde de rust terug in het Pater Dekkerhuis. Volgende week sluiten we onze najaarscompetitie af met ronde 10 en vlak voor Kerst houden we dan nog een gezellige clubavond samen met de partners, ter afsluiting van 2019.

Voor de tussenstand en de uitslagen van speelronde 9 zie onze bijgewerkte resultatenpagina