Seizoensopening: drie nieuw ontwikkelingen..!

Donderdagavond 3 oktober ging dan toch ook onze Eerbeekse Schaakclub na een uitgebreid zomerreces weer van start met haar eerste clubavond in het Pater Dekkerhuis. Hoewel de eerste avond na de zomerstop altijd wel een beetje bijzonder is was er daarnaast sprake van twee in het oog springende nieuwigheden.

Het meest in het oog sprongen niet één maar gelijk twee volkomen nieuwe gezichten! Leuk, leuk, leuk..!!! Zowel uit Eerbeek als uit Brummen kwamen geïnteresseerde thuisschakers die benieuwd waren naar onze club en onze clubavond. Een fijnere start kun je je als schaakclub simpelweg niet wensen.

En er was nog meer nieuws vanuit de gemeentegrenzen. Waar in Eerbeek alleen een schaakclub zetelt, is in Brummen alleen een damvereniging actief, beiden met een bescheiden maar trouw ledenaantal. Vanuit het Brummense is inmiddels bij ons bestuur voorzichtig gepolst of we zouden voelen om de speelavonden (voor beide clubs de donderdagavond) in de toekomst gezamenlijk af te werken. Dat dat prima zou kunnen bewijst de schaak- en damvereniging Ons Genoegen te Almen al vele jaren overigens. Wellicht zetten beide clubs hiertoe in 2020 concrete gezamenlijke stappen…wordt vervolgd!

Een derde nieuwigheid op deze eerste speelavond was vorig seizoen bij de afsluitende ledenvergadering al ter sprake gekomen. Michiel Zandbelt, nieuw lid sinds begin 2019, had zijn mede clubleden gevraagd of zij in konden stemmen met het voorstel dat hij in het nieuwe seizoen wat zou mogen experimenteren met het digitaal noteren van de schaakzetten in plaats van het klassieke annotatieboekje met pen en papier. Hiertegen was door de overige clubleden geen enkel bezwaar en zo geschiedde het dat Michiel op de eerste speelavond met een oude Android tablet ten tonele verscheen. Uiteraard werd dit begroet met wat prikkelende opmerkingen (“zo, ga jij je computer opstarten jongen?”). Maar stiekem werd geïnteresseerd een en ander gadegeslagen tijdens deze speelavond.

Er zijn diverse schaaknotatie apps. Michiel koos vandaag voor de app met de merkwaardige naam Blieb Chess Recorder (pro) in zijn partij tegen Rolf van Agtmaal. Michiel annoteerde in de aop en Rolf klassiek op papier in het boekje. Na afloop werd dit kort vergeleken en verzond Michiel de partij in PGN-formaat via een email-attachment naar zichzelf en naar Rolf. De twee belangrijkste voordelen hiervan zijn dat de partij snel online gezet kan worden en terug bekeken door henzelf of anderen. Maar daarnaast was het heel makkelijk om op de tablet nog even de beslissende zetten tijdens de partij met elkaar door te nemen. Zoals je normaal direct na de partij ook nog even samen analyseert maar dan soms de stukken weer ergens in een bepaalde positie zou moeten terugzetten op het bord kon je nu op de tablet er heel makkelijk even samen doorheen scrollen. Gemak! De partijen kun je met een leuke plug-in op deze website ook gemakkelijk tonen en in berichten plaatsen zoals in dit bericht zal worden gedemonstreerd. Michiel legde het na een redelijk voortvarend begin met wit uiteindelijk af tegen de ervaren Rolf die een fraai en fors positioneel overwicht wist te ontwikkelen, bij nog lang gelijkopgaand materiaalbezit. Alle uitslagen van de eerste speelronde worden komend weekend door onze wedstrijdleider verwerkt en zullen daarna ook op deze website verschijnen.